Poslanci si prácu neodložia, čaká ich ešte 34 poslaneckých noviel

23.09.2012 Bratislava

Bratislava 23. septembra (TASR) - Scenár z letnej schôdze sa opakovať nemá a poslanci Národnej rady (NR) SR majú prerokovať všetky body, ktoré ich ešte na programe prebiehajúcej siedmej schôdze čakajú. Dohodli sa na tom predstavitelia strán na poslaneckom grémiu.

Vývoj augustovej schôdze spôsobil presun 16 poslaneckých návrhov na september, čo spôsobilo, že v aktuálnom programe ich sú dokopy štyri desiatky. V treťom týždni musí plénum otvoriť ešte 34 z nich.

Už v utorok (25. 9.) sa začne hovoriť o návrhu opozičnej SDKÚ-DS, ktorá chce búrať budúce čierne stavby stojace na cudzích pozemkoch. Novela stavebného zákona má zaviesť pravidlo, že ak vznikne stavba na cudzom pozemku a jeho vlastník požiada stavebný úrad o jej odstránenie, obec bude povinná ju odstrániť do 60 dní na náklady toho, kto ju zriadil. Ak obec nebude konať, bude povinná zaplatiť majiteľovi pozemku pokutu 100 eur za každý začatý mesiac nečinnosti.

Hovoriť sa bude aj o návrhu Lucie Nicholsonovej (SaS), podľa ktorého by vodičské preukazy mali dostávať len osoby, ktoré absolvovali minimálne deväť ročníkov základnej školy. Opozičná liberálka zdôrazňuje, že v súčasnosti neexistuje žiadne obmedzenie týkajúce sa minimálneho vzdelania na udelenie vodičského oprávnenia.

Hnutie OĽaNO zase presadzuje, aby si ľudia mohli čerpať voľno za štátny sviatok vždy v piatok. Návrh počíta s tým, že sa nebudú rušiť sviatky, ale "v prípade, ak vybrané štátne sviatky alebo sviatky pripadnú na utorok, stredu alebo štvrtok pracovného týždňa, presunuli by sa na piatok toho istého týždňa ako dni pracovného pokoja". V prípade 29. augusta by sa tento systém uplatňoval s určitými odchýlkami. Prijatím tohto návrhu sa podľa OĽaNO Slovensko priblíži k úrovni štátov, ktoré už obdobnú právnu úpravu majú zavedenú desaťročia v podobe tzv. "bank holiday".

Pravica sa nevzdáva ani myšlienky vrátiť cyklistov a jazdcov na koňoch do lesov. Snemovňa sa rovnakou iniciatívou zaoberala aj v minulom volebnom období, no z dôvodu predčasných parlamentných volieb to vtedajší koaliční politici nestihli dotiahnuť do konca. Podľa opozičných poslancov súčasný zákaz neprimerane obmedzuje vstup ľudí do lesa a podmienky na jeho využitie na športové a rekreačné aktivity.

Diskutovať sa bude aj o návrhu SaS na zvedenie registrovaných partnerstiev pre páry rovnakého pohlavia. Ak liberáli uspejú, registrované partnerstvo sa bude uvádzať ako rodinný stav do úradných dokumentov. Partneri budú osoby navzájom blízke, bude platiť aj vzájomná vyživovacia povinnosť vrátane toho, aby životná úroveň partnerov bola počas trvania partnerstva rovnaká. Nový zákon tiež homosexuálnym partnerom priznáva čiastočnú vyživovaciu povinnosť po skončení partnerstva vo forme príspevku na výživu bývalého partnera.

Tri poslankyne vládneho Smeru-SD zase predkladajú novelu rokovacieho poriadku. Tá má zabezpečiť pre predsedu parlamentu kompetenciu zaradiť do programu schôdze nový bod. Podľa súčasného rokovacieho poriadku môžu podávať návrh na doplnenie bodu do programu najmenej tri poslanecké kluby, vládny Smer-SD však napriek jasnej parlamentnej väčšine tvorí len jeden klub, a teda zo zákona takúto možnosť nemá.

Maroš Kondrót (Smer-SD) navrhuje posilnenie právomocí primátora Bratislavy. Ten by mal mať po novom kompetenciu sám vymenovať svojich námestníkov spomedzi poslancov mestského zastupiteľstva a určiť im aj rozsah zastupovania. V súčasnosti sa funkcia námestníka primátora obsadzuje voľbou mestským zastupiteľstvom na návrh primátora. "V tomto volebnom období však došlo, podobne ako v iných mestách a obciach v minulých volebných obdobiach, k situácii, že primátor podal návrh na voľbu námestníka primátora, avšak mestské zastupiteľstvo ho neakceptovalo," pripomenul Kondrót. Presadením svojej novely sa tak chce vyhnúť zbytočnému napätiu medzi orgánmi Bratislavy.
 

Vyberte región